Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

da Vinci Πυελοπλαστική

da Vinci Πυελοπλαστική


Γενικά για την da Vinci πυελοπλαστική
Πως εκτελείται η da Vinci πυελοπλαστική;
Σχηματικές διαφάνειες da Vinci πυελοπλαστικής
Βίντεο da Vinci πυελοπλαστικής
Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές
Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις (Frequently Asked Questions, FAQs)
Ανακαλύψτε περισσότερα

 

Γενικά για την da Vinci πυελοπλαστική
Η da Vinci πυελοπλαστική είναι η νούμερο 1 επιλογή για την θεραπεία της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής στις ΗΠΑ. Επειδή η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι μία συγγενής πάθηση που αφορά συνήθως εφήβους και νεαρούς ενήλικες είναι σχεδόν αδιανόητο να υποβάλλονται αυτοί οι νέοι άνθρωποι σ' ανοιχτό χειρουργείο με τα προβλήματα και τις επιπλοκές της ανοιχτής επέμβασης.
Χάρις στην αλματώδη ανάπτυξη της χειρουργικής τεχνολογίας είναι δυνατή η ευρεία εφαρμογή και προσφορά της ελάχιστα επεμβατικής προοπτικής για την πυελοπλαστική – την da Vinci πυελοπλαστική.
Κατά την διάρκεια της πυελοπλαστικής αφαιρείται ή παρακάμπτεται η στενωμένη περιοχή της πυελοουρητηρικής συμβολής και ενώνεται ξανά το υγιές μέρος της νεφρικής πυέλου με το υγιές τμήμα του ουρητήρα – του λεπτού σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από τον νεφρό στην ουροδόχο κύστη.

Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών.

Η διαφορά ανάμεσα στη ανοιχτή και ρομποτική πυελοπλαστική. Ανώδυνη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση!
Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών (μικροσκοπικών τομών). Έτσι εξασφαλίζονται τα πλεονεκτήματα της οριστικής και πλήρους θεραπείας με την δυνατότητα για σημαντικά λιγότερο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες καθώς και το σπουδαιότερο την δυνατότητα για καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.

Η χειρουργική εργασία στην κλίμακα του χιλιοστού κάνει την διαφορά. Πρόκειται για μικροχειρουργική.

Στην θεραπεία της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής, επειδή στην πλειοψηφία τους αφορά νέα άτομα, η χειρουργική εργασία στην κλίμακα του χιλιοστού κάνει την διαφορά. Πρόκειται για μικροχειρουργική. Οι λεπτότατοι χειρουργικοί χειρισμοί όπως πχ η αφαίρεση της στενωμένης περιοχής με τις συμφύσεις και πιθανόν φλεγμονές, η διατήρηση των έκτοπων αγγείων απαιτεί ακρίβεια και “μαστοριά” για να επιτύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.


Τα ρομποτικά εργαλεία λειτουργούν με την ίδια και καλύτερη ευλυγισία και ελευθερία κινήσεων από ότι ο ανθρώπινος καρπός Τρισδιάστατη και μεγεθυμένη κατά 10-15 φορές όραση

Η ακρίβεια των χειρισμών, η δυνατότητα να υπάρχουν μέσα στην κλειστή κοιλιά του ασθενούς δύο μικροσκοπικά χεράκια που εκτελούν με την ίδια και μεγαλύτερη ευλυγισία και ελευθερία τις κινήσεις του ανθρώπινου καρπού, η μεγεθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα και ο έλεγχος που παρέχει το ρομποτικό σύστημα da Vinci συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της στένωσης, δημιουργώντας μία νέα ακώλυτη αποχέτευση των ούρων και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα από την μία πλευρά τα σπουδαία για την διατήρηση της αιμάτωσης του νεφρού έκτοπα αγγεία και από την άλλη πλευρά διαφυλάσσει στο ακέραιο την νεφρική λειτουργία.

Σχετικά με τα αποτελέσματα η da Vinci πυελοπλαστική εμφανίζει παρόμοια ή ακόμα και καλύτερη αποκατάσταση της ροής των ούρων και διατήρησης της νεφρικής λειτουργίας σε σύγκριση μ' άλλες μορφές χειρουργικής θεραπείας όπως αποδεικνύεται σε μεγάλες συγκριτικές μελέτες.
Όλες οι μέχρι τώρα μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι η da Vinci πυελοπλαστική παρουσιάζει γρηγορότερη επάνοδο της ανάρρωσης και χαμηλότερα ποσοστά πόνου σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανοιχτό χειρουργείο. Το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο με την πλήρη σχεδόν εξάλειψη των ουλών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού αφορά κυρίως νέα άτομα.
Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι η επέμβαση με το da Vinci δεν εκτελείται από το ρομπότ αλλά ο χειρουργός έχει πάντα τον απόλυτο έλεγχο κάθε χειρουργικού βήματος με την βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής πλατφόρμας.

 

Πως εκτελείται η da Vinci πυελοπλαστική;
Η ρομποτική πυελοπλαστική εκτελείται υπό γενική αναισθησία.
Τοποθετείται αρχικά υπό γενική αναισθησία με κυστεοσκόπηση και με την ταυτόχρονη καθοδήγηση με ακτινοσκοπικό μηχάνημα ένας ουρητηρικός καθετήρας το λεγόμενο Pig-Tail. Ο ασθενής τοποθετείται αρχικά σε γυναικολογική θέση. Σε περίπτωση που τοποθετήθηκε παλιότερα ένας τέτοιος καθετήρας αλλάζει αυτός προεγχειρητικά. Ο σκοπός που τοποθετούμε το Pig-Tail προεγχειρητικά και ξεχωριστά από την επέμβαση της πυελοπλαστικής είναι:

 • ευκολότερη και πιο σίγουρη τοποθέτηση μ' αυτόν τον τρόπο
 • ακρίβεια και έλεγχος για την σωστή τοποθέτηση του ουρητηρικού καθετήρα
 • δυνατότητα για σκιαγράφηση στο ακτινογραφικό μηχάνημα του είδους, της θέσης και έκτασης της στένωσης
 • μαρκάρισμα του ουρητήρα (γίνεται πιο εμφανής) κατά την ρομποτική επέμβαση

Η κυστεοσκοπική τοποθέτηση του Pig-Tail μαζί με την ανιούσα πυελογραφία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.
Κατόπιν ο ασθενής τοποθετείται σε πλάγια νεφρική θέση για την διενέργεια της ρομποτικής πυελοπλαστικής. Αν και ο χειρουργικός χρόνος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ο μέσος όρος χειρουργικού χρόνου κυμαίνεται από 1 έως 1,5 ώρα.
Κατά την ρομποτική πυελοπλαστική 3 ή 4 μικρές οπές μικρότερες του ενός εκατοστού πραγματοποιούνται στην πάνω κοιλιά (δεξιά ή αριστερά), μέσα από τις οποίες περνούν ειδικοί σωληνίσκοι (τα λεγόμενα τροκάρ), οι οποίοι επιτρέπουν την ταχεία είσοδο και έξοδο των λαπαροσκοπικών και ρομποτικών εργαλείων στο εσωτερικό της κοιλιάς του ασθενή.
Η κοιλιά γεμίζει με το αδρανές αέριο διοξείδιο του άνθρακα δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο χώρο εργασίας στον χειρουργό για να ολοκληρώσει την επέμβαση. Αυτό το αέριο εκκενώνεται από την κοιλιά στο τέλος του χειρουργείου. Ο χειρουργός χειρίζεται 3 πολύ-αρθρωτά όργανα για να φέρει σε πέρας με ακρίβεια, λεπτότητα και σταθερότητα το δύσκολο έργο του διαχωρισμού των ιστών, της αιμόστασης, της κοπής και συρραφής με την ίδια και ανώτερη δεξιότητα από εκείνη του ανθρώπινου καρπού.

Πολύ-αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία επιτρέπουν στον ουρολόγο μέσα στο σώμα του ασθενή με την ίδια ικανότητα σαν να έχει δύο μικροσκοπικά ανθρώπινα χέρια.

Επιπλέον ο χειρουργός ελέγχει μία στερεοσκοπική οπτική, που συνδέεται μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα, η οποία εξασφαλίζει μία τρισδιάστατη υψηλής ευκρίνειας όραση της εσωτερικής ανατομίας του ασθενή. Ένας έμπειρος χειρουργός λειτουργεί σαν βοηθός και στέκεται δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι βοηθώντας τον ρομποτικό χειρουργό κρατώντας ανοιχτό το χειρουργικό πεδίο, αναρροφώντας και καθαρίζοντας, χρησιμοποιώντας όργανα που εισέρχονται μέσα από τα δύο βοηθητικά τροκάρ.
Το ρομποτικό σύστημα da Vinci προσαρμόζεται στα τροκάρ πριν την έναρξη της επέμβασης. Με τον ρομποτικό χειρουργό να κάθεται μόλις ελάχιστα μέτρα δίπλα από το χειρουργικό τραπέζι στην χειρουργική κονσόλα, τα ρομποτικά όργανα ελέγχονται από τον χειρουργό σε πραγματικό χρόνο με υψηλή ακρίβεια κλιμακωτής κίνησης.

Σχηματική εικόνα της διάταξης της χειρουργικής αίθουσας για την ρομποτική πυελοπλαστική

Ο προσβεβλημένος νεφρός παρασκευάζεται και αποκαλύπτεται. Η περιοχή της στένωσης εντοπίζεται και διατέμνεται. Στην περίπτωση που υπάρχει διασταυρούμενο αγγείο, αυτό διατηρείται και η επιδιόρθωση της στένωση μεταφέρεται από την οπίσθια προς την πρόσθια πλευρά του αγγείου για την αποφυγή της πίεσης στην πυελοουρητηρική συμβολή μ' αποτέλεσμα την υποτροπή της απόφραξης. Στους ασθενείς που έχουν αναπτυχθεί πέτρες στα νεφρά σαν αποτέλεσμα της χρόνιας απόφραξης στην ροή των ούρων λόγω της στένωσης στην πυελοουρητηρική συμβολή, αυτές οι πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν είτε με την βοήθεια των ρομποτικών εργαλείων είτε εφόσον οι πέτρες είναι χωμένες βαθιά μέσα στους κάλυκες με την βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπίου χρησιμοποιώντας ειδικό καλαθάκι για την σύλληψη και εξαγωγή των λίθων.


Εύκαμπτο ενδοσκόπιο εισέρχεται κατά την διάρκεια της ρομποτικής πυελοπλαστικής για την αφαίρεση των λίθων από το εσωτερικό του νεφρού

Η “ξεχειλωμένη” νεφρική πύελος κόβεται και ο ουρητήρας διατέμνεται στην μέση και στην συνέχεται συρράπτονται μεταξύ τους με σκοπό την δημιουργία μίας νέας ευρείας και χωνοειδούς συμβολής.
Μία λεπτή παροχέτευση τοποθετείται για 2 με 3 ημέρες στην περιοχή της επέμβασης για να εκκενώνει τα υγρά της επέμβασης και εξέρχεται διαμέσου μίας από τις οπές των τροκάρ. Επίσης τοποθετείται ένας καθετήρας για 1 με 2 ημέρες διαμέσου της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη λειτουργώντας σαν γέφυρα για την γρήγορη επούλωση της αναστόμωσης, της συρραφής ανάμεσα στην πύελο και στον ουρητήρα. Το Pig-Tail αφαιρείται 4 με 6 εβδομάδες μετά την ρομποτική επέμβαση με μία απλή κυστεοσκόπηση σε μέθη και ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η διενέργεια μία πυελογραφίας για τον έλεγχο του αποτελέσματος.
Οι οπές των τροκάρ και η μικρή τομή, μέσα από την οποία πέρασε ο πλαστικός σάκος που περιείχε τον προστάτη, συρράπτονται χρησιμοποιώντας τεχνικές πλαστικής χειρουργικής για ελαχιστοποίηση των ουλών. Τα σημάδια της επέμβασης απορροφούνται ταχύτατα και ένα μήνα μετά φαίνονται μόνο ελάχιστα.

Σχηματικές διαφάνειες da Vinci πυελοπλαστικής
Η παρακάτω παρουσίαση διαφανειών είναι μία σειρά σχηματικών εικόνων που βοηθούν τον ασθενή να κατανοήσει καλύτερα τα χειρουργικά βήματα της da Vinci πυελοπλαστικής.

Βίντεο da Vinci πυελοπλαστικής
Το παρακάτω είναι μία σειρά βίντεο κλιπ για να βοηθήσουν τον ασθενή με μία σύντομη ματιά να κατανοήσει τα χειρουργικά βήματα της da Vinci πυελοπλαστικής.
(Προειδοποίηση: Το βίντεο περιλαμβάνει ζωντανά στιγμιότυπα μίας πραγματικής ρομποτικής επέμβασης που ορισμένοι θεατές μπορεί να δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν).
Δείτε τα βίντεο

 

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές
Όπως με κάθε μεγάλο χειρουργείο οι επιπλοκές, αν και πολύ σπάνιες, μπορεί να συμβούν και με την ρομποτική πυελοπλαστική. Η πιθανότητα των επιπλοκών εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία του χειρουργού και την προηγούμενη κατάσταση του ασθενούς. Οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία: Η απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης είναι λιγότερη από 100ml και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος μικρότερη από 1% των περιπτώσεων. Αντίθετα στην ανοιχτή πυελοπλαστική τα ποσοστά μεταγγίσεων είναι μεγαλύτερα.
 • Λοιμώξεις: Με την χρήση των ενδοφλέβιων αντιβιοτικών, τα οποία χορηγούνται ήδη πριν την επέμβαση, ο κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού και των τομών του δέρματος, είναι εξαιρετικά σπάνιος. Σε περίπτωση που εμφανισθούν συμπτώματα λοίμωξης (πυρετός, εκροή υγρού από τις οπές του δέρματος, ερυθρότητα των τομών, συχνουρία, πόνος, δυσουρία κτλ) θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον γιατρό σας.
 • Μετεγχειρητική κήλη: Λόγω των μικροσκοπικών λαπαροσκοπικών οπών σπάνια αναπτύσσονται κήλες σ' αυτές τις θέσεις. Επιπλέον, η μεγαλύτερη οπή των 12 χιλιοστών μέσα από την οποία περνά η οπτική του ρομπότ, συρράπτεται προσεκτικά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετεγχειρητικών κηλών.
 • Τραυματισμός γειτονικών οργάνων: Επειδή η ρομποτική πυελοπλαστική εκτελείται υπό συνεχή οπτική παρακολούθηση και μάλιστα μεγεθυμένη 10-15 φορές και τρισδιάστατη και τα ρομποτικά εργαλεία κινούνται μ' εξαιρετική ακρίβεια χιλιοστού ο κίνδυνος ανεπιθύμητου τραυματισμού ενός γειτονικού οργάνου είναι πολύ περιορισμένος. Το παχύ και το λεπτό έντερο, ο σπλήνας, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το δωδεκαδάκτυλο, ο νεφρός, οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα είναι σε άμεση γειτονία και ορισμένες φορές σε επαφή με την πυελοουρητηρική συμβολή και μπορεί να τραυματισθούν με την ίδια ίσως και μικρότερη συχνότητα απ' ότι στην ανοιχτή επέμβαση, που θεωρείται πιο τραυματική. Προσωρινή νευρική ή μυική βλάβη στα άκρα μπορεί να συμβεί σπάνια και είναι συνήθως αποτέλεσμα της τοποθέτησης του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι. Εάν τραυματισθεί το διάφραγμα (κοιλότητα του πνεύμονα) ένας λεπτός σωλήνας τοποθετείται στην θωρακική κοιλότητα για να εκκενώνει τον αέρα και τα υγρά γύρω από τον πνεύμονα επιτρέποντας έτσι στον πνεύμονα να ξεδιπλωθεί και να λειτουργεί φυσιολογικά. Σ' εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μία επέκταση της επέμβασης ή ακόμα και νέα επέμβαση να καταστεί αναγκαία για την αντιμετώπιση του τραυματισμού ενός γειτονικού οργάνου.
 • Μετατροπή σε συμβατικό λαπαροσκοπικό ή ανοιχτό χειρουργείο: Σ' εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όταν παρουσιασθούν επιπλοκές ή δυσκολία στην συνέχεια της ρομποτικής επέμβασης η μετατροπή σε συμβατική λαπαροσκοπική ή ακόμα και σ' ανοιχτή επέμβαση είναι αναγκαία. Σ' αυτή την περίπτωση η περίοδος ανάρρωσης θα είναι παρατεταμένη και ανάλογη του ανοιχτού χειρουργείου ενώ θα υπάρξει μία μεγαλύτερη τομή αντίστοιχη της ανοιχτής επέμβασης. Αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μικρότερο από 1%. Ενδεικτικά στις τελευταίες 500 ρομποτικές επεμβάσεις διαφόρων μορφών και βαθμών δυσκολίας (προστατεκτομές, νεφρεκτομές, πυελοπλαστικές, κυστεκτομές κτλ) που πραγματοποίησα προσωπικά δεν υπήρξε καμία τέτοια ανάγκη.
 • Επανεμφάνιση (Υποτροπή) της στένωσης/απόφραξης: Αν και η ρομποτική πυελοπλαστική φαίνεται να είναι το ίδιο ίσως και πιο αποτελεσματική από την ανοιχτή επέμβαση μπορεί όμως σε ποσοστό μικρότερο του 5% να οδηγήσει σε υποτροπή της απόφραξης. Εάν η στένωση επανεμφανισθεί μία ενδοσκοπική τεχνική με laser είναι συνήθως αρκετή για να κόψει εσωτερικά τις ουλές που δημιουργήθηκαν και να ξανανοίξει την απόφραξη. Για ασθενείς με απόφραξη που παρουσιάζουν χρόνιο πόνο ορισμένες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι ο πόνος μπορεί να μην υποχωρήσει ποτέ ακόμα και όταν η απόφραξη στην ροή των ούρων αντιμετωπισθεί με επιτυχία και εξαφανισθεί η στένωση. Σ' αυτές τις σπανιότατες περιπτώσεις συντηρητικά μέσα όπως πχ χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων ή τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα Pig-Tail δεν βοηθούν και πιθανόν η αφαίρεση του νεφρού να είναι αναγκαία.
 • Επίμονος πόνος: Ορισμένοι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική πυελοπλαστική θα συνεχίσουν να έχουν χρόνιο νεφρικό πόνο παρά την επιτυχή αντιμετώπιση και εξάλειψη της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής.
 • Πλήρη αφαίρεση του νεφρού: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού κατά την διάρκεια της επέμβασης. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν εκτεταμένη αιμορραγία ή ένας όγκος που εμφανίζεται μέσα στο νεφρό και δεν απεικονιζόταν από τις προεγχειρητικές εξετάσεις. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί ο νεφρός με ασφάλεια με την ρομποτική τεχνική και δεν είναι συνήθως αναγκαίο να υπάρξει μετατροπή σ' ανοιχτό χειρουργείο.
 • Διαφυγή ούρων από την πυελοουρητηρική αναστόμωση: Σ' ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει διαφυγή ούρων στο σημείο συρραφής ανάμεσα στην νεφρική πύελο και τον ουρητήρα. Ανάλογα με το μέγεθος του χάσματος στην αναστόμωση μπορεί η διαφυγή ούρων να διαρκεί από ένα 24ωρο έως και μερικές εβδομάδες. Εάν παρουσιασθεί διαφυγή ούρων ο σωλήνας της παροχέτευσης παραμένει μέχρι να κλείσει τελείως ενώ ταυτόχρονα παραμένουν και το Pig-Tail και ο διουρηθρικός καθετήρας Foley για να αποσυμφορηθεί πλήρως η πίεση των ούρων στο σημείο συρραφής και να επουλωθεί η πληγή γρηγορότερα. Αυτή η διαφυγή των ούρων απορροφάται συνήθως από μόνη της σύντομα χωρίς επιπρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

 

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις (Frequently Asked Questions, FAQs)

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για την ρομποτική πυελοπλαστική;

Η ρομποτική πυελοπλαστική χρησιμοποιείται όπως και η ανοιχτή για την θεραπεία της συμπτωματικής στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής. Οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για την ανοιχτή επέμβαση είναι επίσης κατάλληλοι και για την ρομποτική πυελοπλαστική. Όπως σε πολλά διεθνούς φήμης κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης έτσι και στην Ουρολογική Κλινική, την οποία διευθύνω στο Doctors' Hospital, η ρομποτική προσέγγιση είναι η θεραπεία πρώτης εκλογής για την χειρουργική θεραπεία της συμπτωματικής στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής.

Ποιος ασθενής δεν θεωρείται "καλός" υποψήφιος για την ρομποτική τεχνική;

Όπως και στο ανοιχτό χειρουργείο έτσι και στην ρομποτική τεχνική η δυσκολία της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ασθενείς μ' εκτεταμένες επεμβάσεις στην άνω κοιλιά (και ιδιαίτερα στην περιοχή του νεφρού), ακτινοβολία, σοβαρότατες παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς, υπερβολική, κακοήθης παχυσαρκία και αιμορραγικές διαθέσεις πιθανόν να μην είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την πυελοπλαστική, ανοιχτή ή ρομποτική. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψιν ότι λόγω της ελαχίστου επεμβατικότητας της ρομποτικής τεχνικής μπορούν να υποβληθούν σε πυελοπλαστική και ασθενείς με σχετικά επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Για παράδειγμα παχύσαρκοι ασθενείς ή ασθενείς με πολύ μεγάλη  διάταση του νεφρού μπορούν λόγω της καλύτερης τεχνικής προσέγγισης να υποβληθούν ευκολότερα σε ρομποτική παρά σε ανοιχτή επέμβαση, εφόσον και η εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού είναι ανάλογη.

Αναφέρετε μερικά από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής πυελοπλαστικής;

 • Μικρές τομές και ελάχιστες ουλές
 • καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος (<100mL) και πολύ σπάνια ανάγκη για μετάγγιση (<1%)
 • Σύντομος χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες για τους περισσότερους ασθενείς)
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και συνήθως μηδαμινή ανάγκη για μετεγχειρητική αναλγησία
 • Σύντομος χρόνος ανάρρωσης και γρήγορη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες (1-2 εβδομάδες) και στην καθημερινή εργασία (2-3 εβδομάδες)
 • Υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με την εξάλειψη της στένωσης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων

Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σε σύγκριση με την ανοιχτή πυελοπλαστική;

Το κυρίαρχο πλεονέκτημα της ρομποτικής πυελοπλαστικής είναι η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την ολοκλήρωση της επέμβασης.

 • Πρώτον, υπάρχει βελτιωμένη όραση με 10-15 φορές μεγέθυνση και μία υψηλής ευκρίνειας εικόνα της εσωτερικής ανατομίας σαν αποτέλεσμα χρήσης μίας εξειδικευμένης στερεοσκοπικής οπτικής, η οποία είναι συνδεδεμένη με μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα.
 • Δεύτερο, ο ρομποτικός ουρολόγος χειρουργεί με πολυαρθρωτά όργανα, διαμέτρου 8 χιλιοστών, τα οποία έχουν την ίδια δεξιότητα όπως ο ανθρώπινος καρπός.
 • Τρίτον, λόγω της αυξημένης πίεσης από το πνευμοπεριτόναιο αλλά κυρίως λόγω της καλύτερης και πιο ακριβούς χειρουργικής προσέγγισης το χειρουργικό πεδίο δεν είναι αιμορραγικό γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ορατότητα.
Συνοπτικά, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η ρομποτική χειρουργική εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα των σημαντικών ιστών που περιβάλλουν τη νεφρική πύελο και επιτρέπουν στον χειρουργό να χειρουργεί με την ίδια δεξιότητα αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' ότι ένας χειρουργός όταν διενεργεί μία ανοιχτή πυελοπλαστική, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει την επέμβαση μέσα από μικρές οπές μ' ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και προπαντός χωρίς καθόλου απώλεια αίματος.

Από πότε εκτελείτε ρομποτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα;

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το πρώτο ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2006, τότε που επέστρεψα και από την Γερμανία, εκτελώ στην Ελλάδα ρομποτικές επεμβάσεις. Την πρώτη στην Ελλάδα ρομποτική ριζική προστατεκτομή εκτέλεσα στις 5 Οκτωβρίου του 2006 με απόλυτη επιτυχία. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποίησα εκατοντάδες ρομποτικές επεμβάσεις που αφορούν όλα τα ουρολογικά όργανα (νεφρό, ουροδόχο κύστη, επινεφρίδια κτλ) καλύπτοντας όλο το φάσμα των ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων. Με βάσει τα στατιστικά δεδομένα της εταιρείας που εισάγει το ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα διαθέτω σήμερα (Αύγουστος 2010) το μεγαλύτερο αριθμό ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων, με πολύ μεγάλη απόσταση από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες Ουρολόγους. Σήμερα, πραγματοποιώ περίπου 1 με 2 ρομποτικές πυελοπλαστικές τον μήνα.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η ρομποτική πυελοπλαστική διαρκεί περίπου 1 με 1,5 ώρα ανάλογα με το μέγεθος της διάτασης της νεφρικής πυέλου, την παρουσία παχυσαρκίας, τις προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά, την παρουσία ουλών και άλλους παράγοντες. Ο βασικός σκοπός είναι η διενέργεια μίας ασφαλούς και προσεχτικής επέμβασης με την μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς και όχι μίας γρήγορης και μόνο επέμβασης. Από την άλλη πλευρά η διάρκεια της επέμβασης αντανακλά και την εμπειρία του χειρουργού, οπότε μία διάρκεια λιγότερο των 2 ωρών είναι γενικώς αποδεκτή αφού και μία ανοιχτή επέμβαση διαρκεί στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού ανάλογο χρονικό διάστημα.

Τι συμβαίνει εάν είναι αναγκαίο να μετατραπεί η ρομποτική επέμβαση σε ανοιχτή ή λαπαροσκοπική;

Αν και εξαιρετικά σπάνιο μετατροπή σε ανοιχτό χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητη εάν παρουσιαστούν δυσκολίες κατά την παρασκευή της νεφρικής πυέλου ή εκτεταμένη αιμορραγία κατά την ρομποτική προσέγγιση. Ο κ. Πουλάκης έχει εμπειρία και στο ανοιχτό και στο λαπαροσκοπικό χειρουργείο και γι' αυτό μπορεί να συνεχίσει χωρίς πρόβλημα το χειρουργείο ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά εάν αυτό χρειασθεί.

Ποια είναι τα συνολικά ποσοστά επιτυχίας της ρομποτικής πυελοπλαστικής;

Τα συνολικά ποσοστά επιτυχίας της ρομποτικής πυελοπλαστικής είναι ίδια μ' εκείνα της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Το ποσοστό επιτυχίας σχετικά με την πλήρη ακτινολογικά αποκατάσταση της στένωσης είναι περίπου 90% με την συμπτωματική ανακούφιση να φτάνει στο 95%. συγκριτικά οι ενδοσκοπικές τεχνικές όπως πχ η ενδοπυελοτομή εμφανίζει ποσοστό επιτυχίας 70-80%. Η διαστολή με μπαλόνι της απόφραξης της πυεολοουρητηρικής συμβολής σπάνια είναι μία μακροχρόνια λύση.
Η ακτινολογική και συμπτωματική επάνοδος στο φυσιολογικό μετά την πυελοπλαστική είναι μία περίπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Μερικοί παράγοντες που αφορούν τον ασθενή και επηρεάζουν την επιτυχή επιστροφή αυτών των παραγόντων είναι η ηλικία, η προεγχειρητική νεφρική λειτουργία καθώς και η παρουσία παθολογικών καταστάσεων όπως οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η νεφρολιθίαση, η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης παράγοντες που αφορούν το χειρουργείο όπως η χειρουργική τεχνική μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Θα χρειασθούν παραπέρα ακτινολογικές εξετάσεις μετά το χειρουργείο;

Ακτινολογικές εξετάσεις παρακολούθησης όπως σπινθηρογράφημα, ενδοφλέβια πυελογραφία ή αξονική τομογραφία εκτελούνται για την επιβεβαίωση της αποχέτευσης των ούρων και την πιστοποίηση της επιτυχίας της πυελοπλαστικής. Συνήθως προτείνουμε την διενέργεια μίας ενδοφλέβιας πυελογραφίας λίγες μέρες μετά την αφαίρεση του ουρητηρικού καθετήρα Pig-Tail.

End FAQ

 

Ανακαλύψτε περισσότερα:
Οδηγός ασθενή για την da Vinci πυελοπλαστική
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά από μία da Vinci πυελοπλαστική
Πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής
Κλινικές μελέτες
Αποτελέσματα της σύγκρισης της da Vinci πυελοπλαστική με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές
Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για την ρομποτική χειρουργική
Πολυμέσα με βίντεο, διαδικτυακά αρχεία, σεμινάρια σε ασθενείς και διαλέξεις σε ιατρούς

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video