Τελευταία Συνέδρια

5o Διεθνές Συνέδριο PROGRESS IN URO-ONCOLOGY

 Συνδιοργανωτής του συνεδρίου ήταν και το Νοσοκομείο, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (European Institute of Oncology) στο Μιλάνο της Ιταλίας με διευθυντή τον καθηγητή κ. Ottavio de Cobeli. Το συγκεκριμένο Ογκολογικό Ινστιτούτο διενεργεί περισσότερες από 500 ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις τον χρόνο και έχει την μεγαλύτερη σε αριθμό εμπειρία στην γειτονική χώρα της Ιταλίας.

Έτσι λοιπόν το συνέδριο αυτό διοργάνωσαν από κοινού αλλά και στο συνέδριο αυτό συναντήθηκαν και χειρούργησαν ρομποτικά ζωντανά οι πιο έμπειροι Ουρολόγοι στη Ρομποτική Χειρουργική από την Ρουμανία (Ioan Coman), την Ιταλία (Ottavio de Cobeli) και την Ελλάδα (Βασίλης Πουλάκης)!

 Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι Ουρολόγοι από την Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία, Ισραήλ, Σλοβενία, Σερβία και Ολλανδία.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Σε 2 ημέρες παρουσιάστηκαν ζωντανά 3 χειρουργεία ριζικής κυστεκτομής: ένα διενεργήθηκε ανοιχτά, το δεύτερο λαπαροσκοπικά και το τρίτο ρομποτικά.

Παράλληλα διενεργήθηκαν ζωντανά και 2 χειρουργεία τρισδιάστατης λαπαροσκοπικής μερικής νεφρεκτομής και 1 ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής.

Το συνέδριο αυτό θεωρείται κορυφαίο όχι μόνο γιατί μέσα σε δύο ημέρες διενεργήθηκαν με απόλυτη επιτυχία 6 συνολικά ζωντανά χειρουργεία αλλά και γιατί η ποιότητα των παρουσιάσεων και των ομιλιών ήταν εφάμιλλη άλλων παγκοσμίου φήμης διεθνών συνεδρίων.

 Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή με δημιουργία νεοκύστης που ήταν προγραμματισμένη να διενεργηθεί από τον κ. Πουλάκη αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω σοβαρής ουρολοίμωξης του ασθενή με πολυανθεκτικό μικρόβιο που απαιτούσε μακροχρόνια θεραπεία και αναβολή του χειρουργείου κατόπιν συστάσεως των Λοιμωξιολόγων. Έτσι ο κ. Πουλάκης πραγματοποίησε μία ρομποτική ριζική προστατεκτομή με αμφοτερόπλευρη διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων.

Η ρομποτική επέμβαση που πραγματοποίησε ο κ. Πουλάκης διήρκεσε λιγότερο από 1 ώρα, ήταν σχεδόν αναίμακτη (λιγότερα από 100ml στην αναρρόφηση) και απέσπασε επαινετικά σχόλια για την ανατομική προσέγγιση και την καθαρότητα του χειρουργικού πεδίου. Ο ασθενής τώρα, 3 μήνες μετά το χειρουργείο, είναι πλήρως εγκρατής και έχει πλήρη επάνοδο της σεξουαλικής του λειτουργίας (με επαρκείς κολπικές διεισδύσεις χωρίς μάλιστα φαρμακευτική βοήθεια).

Ο κ. Πουλάκης εκτός από χειρουργός σε ζωντανό ρομποτικό χειρουργείο ήταν και πρόεδρος σε επιστημονική συνεδρία και σε ζωντανό χειρουργείο, συμβάλλοντας με τα κριτικά του σχόλια στην ομαλή διεξαγωγή αλλά στην πλήρη κατανόηση από το κοινό του ζωντανού χειρουργείου.

Επίσης ο κ. Πουλάκης έδωσε μία διάλεξη με θέμα την διενέργεια νεοκύστης σε προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι νεοκύστη μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ορισμένες εκλεκτικές περιπτώσεις με τοπικά προχωρημένο στάδιο και με λεμφαδενικές μεταστάσεις, αρκεί να μην πρόκειται για μαζική νόσο (bulky disease) και τα όρια της προστατικής ουρήθρας να είναι αρνητικά.

 

Ορισμένες παρουσιάσεις που ξεχώρισαν σαν πρωτοποριακές και επιπλέον ενημερωτικές είναι οι παρακάτω:

  1. Bladder brachytherapy - ready for a change? (Βραχυθεραπεία ουροδόχου κύστης – έτοιμοι για την αλλαγή;) από τον Gabriel Kacso από την Ρουμανία.
    Δείτε εδώ σαν pdf την παρουσίαση.

  2. Neoadjuvant chemotherapy for bladder cancer: fighting between evidence 1 and real life (Νεοεπικουρική χημειοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης: πολεμώντας ανάμεσα στην τεκμηρίωση 1ου βαθμού και πραγματικής ζωής) από την Ογκολόγο κα Maria Cossu Rocca από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας.
    Δείτε εδώ σαν pdf την παρουσίαση.

  3. Critical analysis of bladder sparing trimodal therapy in muscle-invasive bladder cancer (Κριτική ανάλυση της τριπλής θεραπείας διατήρησης της ουροδόχου κύστης σε μυο-διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης) από τον Ογκολόγο Δρ. Andrei Fodor από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας.
    Δείτε εδώ σαν pdf την παρουσίαση.

 

Δείτε περισσότερα στο πρόγραμμα και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://roboticurologycluj.ro/2014/)

 

Δείτε επίσης μερικές από τις αναμνηστικές φωτογραφίες μετά το πέρας του ζωντανού ρομποτικού χειρουργείου.

Εκτύπωση