Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Δελτία Τύπου

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Δρ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η εταιρεία SofMedica, η οποία εκπροσωπεί την Intuitive Surgical, την κατασκευάστρια εταιρεία του ρομποτικού συστήματος da Vinci, σε συνεργασία με την da Vinci Surgery, τον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο της Ρομποτικής Χειρουργικής με το σύστημα da Vinci, βράβευσαν τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στην ανάπτυξη και εδραίωση της ρομποτικής χειρουργικής στην νοτιοανατολική Ευρώπη!

Η βράβευση έλαβε χώρα σε κεντρικό Ξενοδοχείο της περιοχής της Βουλιαγμένης στις 5 Απριλίου 2016. Παρόντες ήταν όλα τα στελέχη της εταιρείας SofMedica. 

Στην προσφώνηση τους οι επικεφαλείς της εταιρείας παρουσίασαν τα στατικά στοιχεία και νούμερα που επιβεβαιώνουν ότι ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης είναι ο πρώτος με διαφορά Ρομποτικός Χειρουργός της περιοχής της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και στον αριθμό των περιστατικών και στην πολυπλοκότητα και δυσκολία των ρομποτικών χειρουργείων αλλά και στις επιτυχίες αυτών. Χαρακτηριστικά φάνηκε ότι ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης πραγματοποιεί τις ίδιες σε αριθμό ρομποτικές επεμβάσεις που πραγματοποιούν όλοι μαζί οι άλλοι Ρομποτικοί Χειρουργοί της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης! Επίσης υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά ότι στην συνείδηση όχι μόνο των απλών ανθρώπων αλλά και των Ιατρών η Ρομποτική Χειρουργική στην Ελλάδα είναι συνώνυμη με το όνομα του κ. Πουλάκη! Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κ. Πουλάκης κατατάσσεται στους πιο έμπειρους Ρομποτικούς Χειρουργούς παγκοσμίως!

Στην ομιλία του ο κ. Πουλάκης, αφού ευχαρίστησε τους επικεφαλείς της εταιρείας για την τιμή που του έκαναν να αναγνωρίσει την συμβολή του στην καθιέρωση της ρομποτικής Χειρουργικής στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιτυχία αυτή αλλά και στην πρωτοπορία της Ρομποτικής Χειρουργικής.

Ο πρώτος λόγος είναι η προηγούμενη μεγάλη εμπειρία του κου Πουλάκη τόσο στην ανοιχτή όσο και στην λαπαροσκοπική χειρουργική. Όλες τις επεμβάσεις που εκτελεί ρομποτικά (από την ριζική νευροπροστατευτική προστατεκτομή και μερική νεφρεκτομή έως και την ριζική κυστεκτομή με δημιουργία νεοκύστης) τις έχει ήδη πραγματοποιήσει ανοιχτά και λαπαροσκοπικά πάρα πολλές φορές (από εκατοντάδες έως και χιλιάδες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης). Ο κος Πουλάκης δεν πειραματίστηκε ποτέ με την ρομποτική χειρουργική να κάνει μία ρομποτική επέμβαση που δεν είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει ανοιχτή ή και λαπαροσκοπικά. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και συντομότερο χρόνο εκτέλεσης του ρομποτικού χειρουργείου, καλύτερα συνολικά αποτελέσματα και σημαντικά λιγότερες επιπλοκές από τον μέσο όρο των άλλων ρομποτικών χειρουργών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια κάνει μόνο ρομποτικά όλες τις ανοιχτές ουρολογικές επεμβάσεις στο προστάτη, στο νεφρό, στον ουρητήρα ή στην ουροδόχο κύστη, που απαιτούν δηλαδή μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα ή στην οσφυϊκή περιοχή. Έτσι προσφέρει στους ασθενείς του την καλύτερη χειρουργική τεχνική και ο ίδιος αποκτά μία υπερεξειδίκευση καθιστώντας τον πρωτοπόρο στην ρομποτική χειρουργική. Η λογική είναι ότι ο χειρουργός δεν είναι σαν το supermarket να προσφέρει όλες τις χειρουργικές τεχνικές (ανοιχτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) ανάλογα με το τι αρέσει ή τι έχει ακούσει ή τι μπορεί να πληρώσει ο ασθενής. Ο Χειρουργός είναι υποχρεωμένος να προσφέρει την καλύτερη τεχνική με τα καλύτερα αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην πιο προσιτή τιμή.

Επειδή, δυστυχώς, η ρομποτική τεχνολογία στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη μόνο στον ιδιωτικό τομέα ο κος Πουλάκης προσπαθεί να προσφέρει τα πιο οικονομικά πακέτα στους ασθενείς του που έχουν μόνο κρατική ασφάλεια υγείας και να κάνει την ρομποτική χειρουργική προσιτή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, που δοκιμάζεται βάναυσα τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Επίσης, ο κος Πουλάκης ήταν πρωτεργάτης στην προσπάθεια να αναγνωριστεί η ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου ο ασθενής που έχει και ιδιωτική ασφάλεια (πχ Εθνική Ασφαλιστική, ΝΝ, Interamerican, Allianz κτλ).

Σαν τέταρτο λόγο που έφερε τον κο Πουλάκη στην πρωτοπορία της ρομποτικής χειρουργικής πρέπει να αναφερθεί η επιλογή του Νοσοκομείου με το οποίο συνεργάζεται. Τα τελευταία 7 χρόνια ο κος Πουλάκης συνεργάζεται αποκλειστικά με το Νοσοκομείο Metropolitan όχι γιατί έχει υπογράψει ένα δεσμευτικό συμβόλαιο συνεργασίας ή γιατί έχει μία αντιμισθία. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Metropolitan πληροί με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια δύο βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα. Διαθέτει το πιο σύγχρονο ρομποτικό σύστημα, το da Vinci Si HD, με άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό χειρουργείου και υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε βαθμού δυσκολίας ρομποτική επέμβαση. Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο Metropolitan παρέχει τα πιο οικονομικά πακέτα ρομποτικών επεμβάσεων στους ασθενείς που έχουν κρατική μόνο ασφάλεια υγείας (ΕΟΠΥΥ). Την μόνη «αντιμισθία» που επιδιώκει ο κος Πουλάκης από το Νοσοκομείο Metropolitan είναι οι ασθενείς του να λαμβάνουν υψηλών προδιαγραφών παροχές υγείας με τεχνολογία αιχμής στην πιο προσιτή τιμή!

Επίσης η επιλογή των συνεργατών και βοηθών παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ο κος Πουλάκης εκτελεί όλες τις ρομποτικές επεμβάσεις, από τότε που επέστρεψε από την Γερμανία στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2006, έχοντας σαν βοηθό Χειρουργού αποκλειστικά και μόνο τον Δρ. Βασίλη Μώρο. Ο κος Μώρος συνοδεύει και βοηθάει τον κο Πουλάκη ακόμη και στα ρομποτικά χειρουργεία που εκτελεί στο εξωτερικό (Κύπρο) ή σε διάφορα συνέδρια που χειρουργεί ζωντανά. Έτσι το ρομποτικό χειρουργείο κυλά ομαλά, χωρίς τριβές ή καθυστερήσεις με ασφάλεια και σιγουριά εξασφαλίζοντας άριστα αποτελέσματα ακόμη και στις δυσκολότερες συνθήκες.

Τέλος, ο σπουδαιότερος λόγος για την επιτυχία ενός γιατρού στην ειδικότητά του είναι η αγάπη, η προσήλωση, η υπευθυνότητα, ο χρόνος που αφιερώνει σε αυτό που κάνει. Η ακατανίκητη δύναμη προς εργασία. Εδώ ακριβώς ταιριάζουν τα λόγια του αείμνηστου για το ήθος του Καθηγητή Κ.Δ. Γαρδίκα από το βιβλίο του «Το Χρονικό ενός αγιάτρευτου Γιατρού» από τις εκδόσεις Παρισιάνου, το κείμενο το οποίο και παρατίθεται ολόκληρο:

«Φρονώ ότι προκειμένου για ακαδημαϊκές σπουδές, αυτοί που θέλουν να τις ακολουθήσουν πρέπει να έχουν όρεξη για πολλή, μα πάρα πολλή μελέτη. Ακολουθώ την αρχή ότι μεγαλοφυΐα είναι απλώς η ακατανίκητη δύναμη προς εργασία, καθώς και το του Heidegger ότι «γνώσις είναι η ικανότης του μανθάνειν». Πραγματικά αν εξαιρέσουμε τις δύο ακρότητες, από τη μία μεριά αυτούς με πολύ χαμηλό πνευματικό επίπεδο και από την άλλη αυτούς που είναι «παθολογικά» μεγαλοφυείς, όπως λ.χ. ο μαθηματικός που στα είκοσι του χρόνια έχει λύσει το μέχρι τότε άλυτο θεώρημα του Ψ ή κάτι σαν τον Bertrand Russell που στα 11 του χρόνια μελετούσε την Ευκλείδειο γεωμετρία ή ο μουσικός που στα 18 του χρόνια συνθέτει συμφωνίες, εμείς οι άλλοι, οι πολλοί, μπαίνουμε όλοι σχεδόν στο ίδιο καλάθι. Τι είναι εκείνο που μας χωρίζει σε διάφορες κατηγορίες: η δύναμη προς εργασία. Υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να καθίσουν να διαβάσουν και έτσι μετά 1 ή 2 ώρες αισθάνονται άσχημα και σταματούν. Υπάρχουν άλλοι που μπορούν να καθίσουν να διαβάσουν, χωρίς όμως να μπορούν να μελετήσουν και τέλος υπάρχουν άλλοι, που αντιμετωπίζουν τη μελέτη με ενδιαφέρον και ευχαρίστηση. Αυτοί μπορούν να μελετούν επί ώρες χωρίς να κουράζονται, δηλαδή αυτοί που έχουν «την ακατανίκητο δύναμη προς εργασία» που ανέφερα παραπάνω ή την «ικανότητα του μανθάνειν» του Heidegger. Αυτοί και μόνον αυτοί είναι για ανώτατες σπουδές. Αυτοί θα προκόψουν, οποιαδήποτε επιστήμη και αν ακολουθήσουν. Αρκεί βέβαια να μην ακολουθήσουν σπουδές μιας επιστήμης που την επέβαλαν οι γονείς τους, που δυστυχώς γίνεται ακόμη στην χώρα μας. Είναι απίστευτο πόσο λογικά και ώριμα σκέπτονται τα παιδιά και οι νέοι σήμερα. Τα χρόνια που ήμουν καθηγητής συνήθιζα να τονίζω στους φοιτητές μου ότι όποιος μπορεί να διαβάζει μισή ώρα την ημέρα περισσότερα από τον άλλο ασφαλώς θα τον υποσκελίσει, υπό οιοιδήποτε κοινωνικό – πολιτικό καθεστώς.»

Στα παραπάνω συμπληρώστε και την έννοια της υπευθυνότητας. Ο Χειρουργός πρέπει να αισθάνεται κάθε φορά που χειρουργεί ότι έχει απέναντί του τον εαυτό του, τον συγγενή του, τον αδερφό του, την σύζυγό του... Η αγάπη για εργασία σημαίνει για τον Χειρουργό προπάντων αγάπη για τον ασθενή του, να του διασφαλίσει την επαπειλούμενη υγεία του, να τον απαλλάξει αν είναι δυνατόν από την αρρώστια του, να του απαλύνει τον πόνο του...

Παρακάτω θα βρείτε μερικές φωτογραφίες από την τελετή βράβευσης του κου Πουλάκη!

Υ.Γ.  Απολογούμαστε για την καθυστέρηση της δημοσίευσης της βράβευσης του Πουλάκη, η οποία οφείλεται στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο του Γιατρού να επικοινωνήσει άμεσα τέτοια γεγονότα.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video