Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Αντιμετώπιση κιρσοκήλης

Λαπαροσκοπική Ουρολογία: Αντιμετώπιση κιρσοκήλης

Τι είναι;
Πότε γίνεται;
Πως εκτελείται;
Ποια τα πλεονεκτήματα;
Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές;
Ποια η μετεγχειρητική πορεία;
Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι;
Διατομή (κλείσιμο δηλαδή) της σπερματικής φλέβας με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης σε ασθενείς που πάσχουν από κιρσοκήλη (την ύπαρξη δηλαδή στην περιοχή του όρχεως παθολογικά πολλών και διατεταμένων φλεβών, μέσα στις οποίες παρατηρείται στάση και παλινδρόμηση του αίματος).

Πότε γίνεται;
Όταν στον ασθενή ψηλαφάται κιρσοκήλη και ταυτόχρονα υπάρχει ένας από τους παρακάτω παράγοντες:

 • Πόνος στην περιοχή που δεν σχετίζεται με άλλη αιτία
 • Ελάττωση του όγκου του όρχεως κατά 20% σε σχέση με τον άλλο όρχι
 • Υπογονιμότητα, η οποία βασίζεται σε παθολογικό σπερμοδιάγραμμα.


Πως εκτελείται;

 • Υπό γενική νάρκωση.
 • Λαπαροσκοπικά, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος.
 • Στην λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης προτιμάται η διαπεριτοναϊκή οδός προσπέλασης (διακοιλιακά δηλαδή διαμέσου της κοιλιάς).
 • Στην διαπεριτοναϊκή οδό προσπέλασης, χρησιμοποιείται ο φυσικός κοίλος χώρος της κοιλιάς, ο οποίος «φουσκώνει» με την εισροή ενός αδρανούς αερίου (διοξειδίου του άνθρακα) που εισάγεται με χαμηλή πίεση και ροή, μέσα από μία από τις οπές που δημιουργούνται. Μέσω 3 μικρών (περίπου 0,5 έως και 1 εκατοστό) τομών του δέρματος της κοιλιακής περιοχής κάτω από τον ομφαλό εισάγονται λεπτά όργανα διαμέσου της κοιλιάς στην κάτω κοιλιακή (βουβωνική) περιοχή του ασθενή.
 • Μία κάμερα δίνει την δυνατότητα στον ουρολόγο να παρατηρεί το χειρουργικό πεδίο σε μία οθόνη με μία μεγέθυνση 10 έως 15 φορές μεγαλύτερη του φυσιολογικού. Έτσι μπορεί να εκτελεστεί η επέμβαση με μεγάλη ακρίβεια, καθαρότητα και με ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων.
 • Οι βασικές αρχές της χειρουργικής μεθόδου της αντιμετώπισης της κιρσοκήλης είναι:
  • Ανακάλυψη και διατομή όλων των φλεβών που είναι υπεύθυνες για την κιρσοκήλη
  • Διατήρηση και αποφυγή τραυματισμού της αρτηρίας και του εκσπερματικού πόρου

Τα σημαντικότερα χειρουργικά βήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κιρσοκήλης είναι:Ποια τα ειδικά πλεονεκτήματα;
Τα γενικάπλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης βρίσκουν στην λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης την καλύτερη έκφρασή τους. Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κυρσοκήλης σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική είναι:
 • Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών
 • Καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά και εντυπωσιακά μικρότερες ουλές
 • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
 • Μηδενική σχεδόν απώλεια αίματος
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
 • Χαμηλότερο συνολικό κόστος νοσηλείας
 • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου και ταχύτερη επιστροφή στην συνηθισμένη δίαιτα
 • Συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
 • Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως πχ διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κτλ.

Τα επιπλέον και ειδικάπλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κιρσοκήλης (ή αλλιώς γιατί η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης θεωρείται σαν τεχνική όχι μόνο το ίδιο αξιόπιστη αλλά και ανώτερη από την ανοιχτή μέθοδο) είναι:
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης κιρσοκήλης που υπάρχει και δεξιά και αριστερά με μία μόνο επέμβαση και λιγότερη επιβάρυνση
 • Δυνατότητα επίσης αντιμετώπισης κιρσοκήλης σε ασθενείς με επανεμφάνιση αυτής μετά από αποτυχημένη ανοιχτή μέθοδο
 • Δυνατότητα επίσης αντιμετώπισης κιρσοκήλης σε ασθενείς που εμφανίζουν συμφύσεις στην βουβωνική περιοχή (όπως πχ σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί παλιότερα σε επέμβαση αποκατάστασης βουβωνοκήλης)
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με συνυπάρχουσα βουβωνοκήλη με μια μονο επέμβαση και λιγότερη επιβάρυνση
 • Μεγέθυνση της εικόνας κατά 10 έως 15 φορές και καλύτερος φωτισμός, με συνέπεια καλύτερη αναγνώριση όλων των φλεβών που πρέπει να κοπούν και διατήρησης όλων των ευπαθών στοιχείων που πρέπει να διατηρηθούν (όπως πχ αρτηριών, λεμφαγγείων και εκσπερματικού πόρου) για την αποφυγή επιπλοκών (αιμάτωμα, υδροκήλη, ατροφία όρχεως, υπογονιμότητα κτλ.)
 • Ισάξια ή καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερες πιθανότητες για υποτροπή κυρίως λόγω της μεγέθυνσης της εικόνας και καλύτερου φωτισμών καθώς και της μεγαλύτερης ακρίβειας των χειρισμών
 • Λόγω της μεγέθυνσης και της πανοραμικής εικόνας από την λαπαροσκοπιση αναγνώριση όλων των φλεβών, ακόμα και των έκτοπων και ανώμαλων, που μπορούν να ξεκινούν από τον νεφρό, το παχύ έντερο ή την λαγόνιο φλέβα
 • Ευκολία χειρισμών και καλύτερη οπτική εικόνα σε περιοχές δυσπρόσιτες και δυσδιάκριτες (όπως για παράδειγμα σε παχύσαρκους ασθενείς)
 • Οι πιθανότητες αιμορραγίας και επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο


Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές;
Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές είναι μηδαμινές όταν η λαπαροσκοπική επέμβαση εκτελείται από εξειδικευμένο ουρολόγο με μεγάλη λαπαροσκοπική εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές.
Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές που σχετίζονται με την λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική και αναισθησία, όπως πχ τραυματισμός παρακείμενων οργάνων (όπως πχ έντερο, αγγεία, σπλήνας, συκώτι κτλ), λοιμώξεις, ειλεός, αιμορραγία, διαταραχή της επούλωσης του τραύματος, θρόμβωση, εμβολή, νευραλγίες, αλλεργικές αντιδράσεις κτλ.
Επίσης μπορεί να εμφανισθούν και επιπλοκές που σχετίζονται ειδικά με την επέμβαση της κιρσοκήλης, όπως πχ ατροφία όρχεως, υδροκήλη, επιδιδυμίτιδα, επανεμφάνιση της κιρσοκήλης.
Οι επιπλοκές αυτές είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντιμετωπίσιμες και ανατάξιμες και συνήθως δεν θέτουν σε κίνδυνο τον ασθενή.

 

 

Ποια η μετεγχειρητική πορεία;
Μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης ο ασθενής σηκώνεται, κάθεται, περπατά και σιτίζεται το βράδυ κιόλας της ίδιας ημέρας. Αυτό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική και πεπτική λειτουργία. Ο ασθενής εξέρχεται από νοσοκομείο την επομένη της επέμβασης και είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επαφής, σε λιγότερο από μία εβδομάδα περίπου.
Καθετήρας της ουροδόχου κύστης και παροχέτευση δεν τοποθετούνται τις περισσότερες φορές και έτσι δεν ταλαιπωρείται ο ασθενής με «σωληνάκια» που πρέπει να αφαιρεθούν.
Ένας μετεγχειρητικός έλεγχος με σπερμοδιάγραμμα και Triplex υπερηχογράφημα του οσχέου συνήθως είναι αρκετός και εκτελείται μετά από 3 μήνες από το χειρουργείο.


Συχνές ερωτήσεις


Γιατί είναι η επέμβαση αναγκαία;

Εάν η κιρσοκήλη παραμείνει αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει, λόγω της παλινδρόμησης και της στάσης του αίματος στις διατεταμένες φλέβες γύρω από τον όρχι, σε υπερθέρμανση και ελάττωση της οξυγόνωσης του όρχι με αποτέλεσμα στην αρχή την ελλιπή ωρίμανση των σπερματοζωαρίων. Εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχίζεται χωρίς αντιμετώπιση ο όρχις ατροφεί, μικραίνει δηλαδή σε μέγεθος. Η ατροφία αυτή του ενός όρχι, που έχει την κιρσοκήλή, μπορεί να επεκταθεί και στον άλλον υγιή όρχι, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας σοβαρής μορφής υπογονιμότητας.

Γιατί η λαπαροσκοπική μέθοδος θεωρείται σήμερα η θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης;

Λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας, των μηδαμινών επιπλοκών και του ελάχιστου τραυματισμού θεωρείται η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης από ολοένα και περισσότερους ουρολόγους η θεραπεία πρώτης εκλογής σε σύγκριση με την ανοιχτή επέμβαση.
Από την άλλη πλευρά, θεωρείται η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης σαν πρώτη θεραπευτική μέθοδο σε σύγκριση με την ανιούσα σκληροθεραπεία κατά Tauber αμφιλεγόμενης αξίας γιατί η τελευταία έχει το πλεονέκτημα του ελάχιστου τραυματισμού αφού εκτελείται και σε τοπική αναισθησία. Αλλά σε σύγκριση με την σκληροθεραπεία παρουσιάζει η λαπαροσκόπιση σημαντικότερα πλεονεκτήματα τοποθετώντας την στην πρώτη θέση επιλογής:

 • Αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολία
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης αμφοτερόπλευρης (δηλαδή δεξιάς και αριστερής) κιρσοκήλης ταυτόχρονα σε μία επέμβαση
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης υποτροπής μίας κιρσοκήλης
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης κιρσοκήλης που οφείλεται σε ανώμαλη πορεία αγγείων

Ποιες άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας υπάρχουν;

Εναλλακτικές μορφές θεραπείας υπάρχουν δύο ειδών:

 • Η έκχυση ενός σκληρυντικού φαρμάκου στην σπερματική φλέβα (σκληροθεραπεία), η οποία μπορεί να γίνει είτε με μικρή τομή στο δέρμα του οσχέου (ανιούσα σκληροθεραπεία κατά Tauber) είτε με παρακέντηση της μηριαίας φλέβας στην βουβωνική περιοχή (κατιούσα σκληροθεραπεία).
 • Το ανοιχτό χειρουργείο, το οποίο ξεχωρίζει ανάλογα με το σημείο που θα γίνει η διατομή των σπερματικών φλεβών. Όσο πιο ψηλά γίνει η απολίνωση της σπερματικής φλέβας τόσο λιγότερες φλέβες ανευρίσκονται για διατομή, γιατί αυτές συγκλίνουν μεταξύ τους και δημιουργούν τελικά 2-3 μεγάλους φλεβικούς κλάδους.

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας της λαπαροσκόπησης;

Οι πιθανότητες επιτυχίας της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κιρσοκήλης είναι οι ίδιες με εκείνες της ανοιχτής μεθόδου. Το σπερμοδιάγραμμα βελτιώνεται στο 80% περίπου ενώ η κιρσοκήλη εξαλείφεται στο 90% περίπου των ασθενών. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι ανάλογα με εκείνα των ανοιχτών μεθόδων και φτάνουν μέχρι και στο 60% των ασθενών. Ο πόνος που οφείλεται στην κιρσοκήλη μπορεί να αντιμετωπισθεί σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερα λαπαροσκοπικά αφού εξαφανίζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85%των περιπτώσεων μετά από λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μία κιρσοκήλη δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί λαπαροσκοπικά;

Η κιρσοκήλη μπορεί να αντιμετωπισθεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λαπαροσκοπικά, εκτός ορισμένων σπάνιων περιπτώσεων, όπως όταν υπάρχει:

 • ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κάτω κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις
 • προηγούμενη αποτυχημένη ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση κιρσοκήλης που εκτελέσθηκε εξωπεριτοναϊκά κατά την τεχνική του Palomo (διατομή δηλαδή της σπερματικής φλέβας πάνω και πίσω από το έσω βουβωνικό στόμιο). Σ’ αυτή την περίπτωση η λαπαροσκοπική μέθοδο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί γιατί η ανοιχτή μέθοδο έγινε στην ίδια ακριβώς περιοχή και έχει διαταράξει την ανατομία. Αντίθετα η λαπαροσκοπική μέθοδο αποτελεί ίσως την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης μίας υποτροπιάζουσας κιρσοκήλης μετά από προηγούμενη αποτυχημένη ανοιχτή χειρουργική μέθοδο που έγινε στην βουβωνική περιοχή (κατά Ivanissevic) ή και χαμηλότερα από αυτή.

Βελτιώνεται πάντα η γονιμότητα με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κιρσοκήλης;

Μετά από μία επιτυχημένη αντιμετώπιση της κιρσοκήλης δεν βελτιώνεται πάντα και η γονιμότητα. Το σπερμοδιάγραμμα βελτιώνεται στο 80% περίπου ενώ η κιρσοκήλη εξαλείφεται στο 90% περίπου των ασθενών. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι ανάλογα με εκείνα των ανοιχτών μεθόδων και φτάνουν μέχρι και στο 60% των ασθενών. Επειδή λοιπόν η γονιμότητα βελτιώνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών και επειδή η επέμβαση θεωρείται ελαφριά με μηδαμινές επιπλοκές συνιστάται ανεπιφύλακτα η χειρουργική αντιμετώπιση της εφόσον μία κιρσοκήλη προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας.

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση θα αναμένω κάποιο αποτέλεσμα;

Ο πρώτος έλεγχος (κλινική εξέταση, Triplex υπερηχογράφημα και σπερμοδιάγραμμα) για τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της κιρσοκήλης εκτελείται στους 3 μήνες μετά το χειρουργείο. Συνήθως μετά από 6 μήνες αναμένεται μία βελτίωση του σπερμοδιαγράμματος καθώς και υπερηχογραφικά μία υποχώρηση του όγκου της κιρσοκήλης και έλλειψη της παλινδρόμησης του φλεβικού αίματος. Μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο η κιρσοκήλη (οι πολυάριθμες, δηλαδή, και διατεταμένες φλέβες γύρω από τον όρχι) εξαφανίζεται και απορροφάται σιγά-σιγά σε 3 έως και 12 μήνες μετά το χειρουργείο. Εάν μετά από 12 μήνες δεν εξαφανισθεί πλήρως η κιρσοκήλη, τότε μιλάμε για υποτροπή.

Που οφείλεται η επανεμφάνιση (υποτροπή) της κιρσοκήλης μετά την χειρουργική αντιμετώπισή της;

Η υποτροπή της κιρσοκήλης οφείλεται συνήθως σε αιτίες που δεν αναγνωρίσθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου χειρουργείου, όπως για πχ ύπαρξη παράπλευρης κυκλοφορίας ή παλινδρόμηση φλεβικού αίματος μέσω των μεγάλων αγγείων της πυέλου (λαγόνιες φλέβες). Τέλος, η επανεμφάνιση της κιρσοκήλης μπορεί να οφείλεται και σε ελλιπή αναγνώριση και παράληψη διατομής έστω και μίας φλέβας κατά το πρώτο χειρουργείο. Σ’ αυτή την περίπτωση ένα δεύτερο χειρουργείο, και μάλιστα με την μέθοδο της λαπαροσκόπισης, είναι απαραίτητο.

End FAQ

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video